Historien om Kristallen


Kristallen bildades 1982 av Agne och Barbro Söderström. Företaget skulle då främst arbeta med produktion och design av norrbottniska stensmycken i kombination med guldvaskning för att locka turister till Lannavaara.


Det bor ca 120 personer i den lilla byn som ligger 14 mil nordost om Kiruna.

1986 höll Kristallen sin första arbetsmarknadsutbildning. Utbildning blev sedan en betydande del av företaget. Kristallen har genom åren bedrivit stenutbildning på många olika platser bl.a. i Skinnskatteberg, Norge och på många ställen i Norrbotten. Vi har haft studenter från Norge, Sverige, Finland och Namibia.

Företaget arbetar internationellt och är det enda center i norden distansfilial för både The Gemmological Associations Internationella gemmologi och diamant utbildning. Den 1 september 2003 startade Kristallen AB tillsammans med Luleå Tekniska Universitet upp en högskoleutbildning mot ädelstensteknik på 120 hp. Ett 100-tal studenter gick den utbildning fram till juni 2017 då utbildningen upphörde.

Idag samarbetar Kristallen med Hantverkslärling och Malmfältens Folkhögskola och tar emot lärlingar och studenter via dessa aktörer.

Kristallen har butik med egna designade smycken, en av nordens största mineralsamlingar med bl. a. Sveriges först funna diamant, som hittades i området. Utanför Kristallen finns en av världens största facettslipade sten.

Turismen har vuxit och 1997 tog Kristallen över Guldgrävarens Bar med tillhörande stugby. Sedan den dagen har turistanläggningen med restaurang, stugby, hotellrum, enkelrum m.m rustats upp och byggts till i flera omgångar, och sedan 2016 arrenderar Kristallen ut boende och restaurangdelen till turistföretaget Aurora Mountain Lodge.

Under årens lopp har vi erhållit en rad utmärkelser så som: Årets Gnosjöare 1989, Hansenstipendiat 1990, Norrlandsbjörnen 1994, Årets unga företagare i Kiruna 2007, Anders Walls Landsbygdsstipendiat 2007.