Smycken med mening

Fyra speciella människor, fyra unika smycken. 
En idé: att samla människor med olika bakgrund och en gemensam brinnande instinkt för människor och natur, att främja en levande svensk landsbygd och ge stöd till andra människor i världen. 
Här hittar du vackra smycken i silver och sten som är designade och producerade i Sverige med naturen som inspiration och människan i åtanke. Varje sålt smycke bidrar till en levande svensk landsbygd och vinsten går till välgörande ändamål.


Ametist ring - Soy Lundqvist

Soy Lundqvist bor i Luleå. Hon säger att hon alltid har varit nyfiken. Det är kanske hennes starkaste drivkraft, nyfikenhet och en vilja att förstå. Genom mötet med Jenny Söderström och Kristallen har en ny värld öppnats för Soy. Att hålla en rå ametist i handen är att blicka miljontalsår tillbaka i tiden. Det är att hålla en bit av en evighet i sin hand.
– Jag känner en djup tacksamhet över att få leva en kort stund i denna evighet som stenen är ett uttryck för, säger hon.

Soy har varit universitetsvärlden trogen hela sitt liv, först som student och sedan som medarbetare. Hon har en stark tro på universitetens grundläggande uppdrag, att skapa och utveckla ny kunskap. Hon är precis lika övertygad om vikten av ett entreprenöriellt lärande och företagande samt att behovet av en levande och innovativ landsbygd. Tillsammans är de förutsättningen för ett långsiktigt hållbart samhälle och en cirkulär ekonomi.

"Ametist är en mineral som finns naturligt i norra Sverige, där jag har mina rötter. Ametisten har en färg och ett djup som tar plats och det är det som jag vill att unga flickor ska ges möjlighet att göra. Det samhälle som tar flickors rättigheter på allvar tar också mänskliga rättigheter på allvar."

Därför har Soy valt att stödja Plan International som arbetar för barnens rättigheter över hela världen.

”Dagens barn är morgondagens vuxna. Att värna barns rätt till en trygg uppväxt, integritet och möjlighet att bygga tillitsfulla relationer är allas vårt ansvar. Det handlar om respekt och värdighet. Det är också en del av ett långsiktigt hållbart samhälle.”

Yana Mangis smycke är helt tillverkat i sterlingsilver 925 och den levereras med en 75 cm lång silverkedja om inget annat är överenskommet.

10% av summan går till Naturarvet.


"Naturen och jorden är viktiga frågor i dag, därför valde jag att lyfta fram Moder Jord. Vi är bara besökare hos henne och har egentligen ingen betydelse. Därför valde jag ord som betonar elementen (spirit, earth, wind, water, fire) istället för de symboler som trumman ofta har. Komsekulorna kom till för att vi behöver skydd och de förstärker den runda formen, en form som är viktig för mig. Jag hoppas att många ska uppskatta smycket. Jag älskar skog, gammelskogen är så ursprunglig och hotad. Jag hoppas många vill stödja det.”  

Komsekulorna - Yana Mangi

Den samiska artisten Yana Mangi har designat ett halssmycke i silver. Smycket är inspirerat av den samiska nåjdtrumman och komsekulan som är två viktiga delar i den samiska kulturen. Trumman hjälper till att hålla kontakten med gudarna, att kunna stämma av väder och vind och ger människor möjlighet att få vägledning om här i norr.

Yana Mangi är artisten som har erövrat världen med sin jojk och sin musik. Med stark förankring i sitt samiska ursprung trollbinder hon sin publik med berättelser om Lappland, naturen och den samiska familjen. Hennes uttryck är unikt och jojken är lika suggestiv som skogens, vindens och fjällens kraft. Idag har hon framträtt i 31 länder, har en gett ut en stor musikproduktion och är etablerad artist sedan 30 år. Jag blev väldigt glad över frågan. Jag är ingen designer, men konsten har alltid legat nära mig. För mig var symboliken viktig när jag skissade, och det känns stort med ett smycke som har betydelse och påverkar. Det känns fint att ha med mitt samiska ursprung, även om det är ett budskap alla kan ta till sig. Jag landade ganska snabbt i Nåjdtrumman. Jag har själv en trumma som jag fick när jag var 18 år, och den är väldigt speciell för mig”.

Med smycket vill Yana Mangi lyfta och hylla kärleken till Moder jord och naturens kraft. Som med alla Smycken med mening går delar av försäljningen till välgörenhet. Yana har valt Naturarvet, en organisation som arbetar för att bevara den svenska gammelskogen.


Rosenkvartsring - Charlotte Wall

Charlotte Wall är en person med djupt samhällsengagemang som brinner för entreprenörskap och företagande. Hon sitter med i Företagarna Sveriges styrelse, är aktiv i ett antal olika stiftelser och har framgångsrikt drivit det anrika Sturebadet i 25 år. Charlotte menar att en levande landsbygd med bärkraftiga företag är lösningen till många av de utmaningar som samhället står inför idag. Själv bor hon med naturen som närmsta granne och har ett passionerat intresse för klassisk musik.

"Jag beundrar Jennys affärsidé och tankar om att vilja ge något tillbaka och är otroligt stolt över att få vara med och bidra. Uppsala Stadsmission är en välgörenhet som ligger mig varmt om hjärtat. De gör ett fantastiskt arbete med att hjälpa utsatta människor. Jag har själv varit engagerad i Uppsala stadsmission och vet att de insamlade pengarna gör stor skillnad för människor som verkligen behöver."

Charlotte har designat en elegant lillfingerring gjord i sterlingsilver 925 och prydd med en rosenkvartssten. Hon har valt att skänka sin del av vinsten till Uppsala stadsmission för deras arbete med att stötta människor som hamnat i utanförskap och hemlöshet.  

Charlotta Fjällborgs hänge är tillverkad i sterlingsilver 925, kedjan levereras 42 cm lång om inget annat är överenskommet. I detta hänge sitter tre cabochonslipade stenar. En dumortierit (blå som symboliserar blåbäret), en jaspis (röd som symboliserar lingonet) och en karneol (orange som symboliserar hjortronet). Dumortieriten och jaspisen hittar man i norden.

10% av summan går till PALEMA.

Merry Berry - Lotta Fjällborg

”Jag ville binda samman min historia av vart jag känner mig som hemma med min historia och bakgrund som cancerpatient och all kunskap jag skaffat om mat och hälsa. Jag bor och jobbar i Kiruna men jag och min man har en stuga i Lannavaara. Där älskar vi att vara varje ledig stund, helg som lov. I våra omgivningar är det tradition att plocka våra bär som lingon, blåbär och hjortron. De får växa på våra vackra myrar och skogar och med midnattssolens hjälp blir de sprängfyllda med nyttigheter som vi ju alltid vetat om här i norr. Den moderna forskningen visar att det finns något de väljer att kalla som supermat! Att ämnen i dessa bär tycks stärka våra kroppar i kampen mot cancer.

Samtidigt har Jenny tillgång till stenar och mineraler i området runt Lannavaara som i kombination med Kristallens gedigna silvererfarenhet blev ett fantastiskt initiativ. Med tre stenar infattade i silver har jag valt att kalla smycket ”Merry Berry” i rött, blått och orange som ska föreställa lingon, blåbär och hjortron!

Jag har valt cancerpatientföreningen PALEMA som välgörande ändamål. Palema står för cancerformerna pancreas, lever, magsäcken och matstrupen. Då jag själv är drabbad av magsäckscancer vet jag hur betydelsefullt det är med stöd och information."